Tijdelijke btw-verlaging voor restaurant- en cateringdiensten


De federale regering heeft bovenop de reeds genomen steunmaatregelen een extra pakket steunmaatregelen voorzien specifiek voor de horecasector. Eén van de belangrijkste maatregelen is de tijdelijke btw-verlaging voor restaurant- en cateringdiensten tot en met eind 2020. Wat deze maatregel precies betekent voor de horecaondernemer lees je hieronder.

1. Maaltijden en niet-alcoholische dranken

Het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten wordt tijdelijk verlaagd van 12% naar 6% en dit vanaf 8 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Ook bepaalde dranken die ter plaatste worden geconsumeerd (zelfs zonder maaltijd) in een (drank)gelegenheid zoals een café, brasserie, taverne,… kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief.

Concreet zijn tot en met eind dit jaar volgende btw-tarieven van toepassing in de horecasector:

Levering
(restaurant- of cateringdienst)
Algemeen tariefTijdelijk tarief
(08/06/2020 – 31/12/2020)
Maaltijden12%6%
Niet-alcoholische dranken (<= 1,2% vol)21%6%
Alcoholische dranken (> 1,2% vol)21%/
Bieren met alcoholvolumegehalte <= 0,5% vol21%6%
Bieren met alcoholvolumegehalte > 0,5% vol21%/


Zoals aangegeven geldt het tarief zowel voor maaltijden en dranken verbruikt in de eigen permanente of tijdelijke fysieke horecagelegenheid (brasserie, café, zomerbar, pop-up restaurant,…) als voor horecaondernemers die maaltijden verstrekken op verplaatsing, zijnde de cateringdiensten.

Het btw-tarief van afhaalmaaltijden blijft ongewijzigd en bedroeg reeds 6%.

2. Gevolgen voor de GKS

Om de btw-verlaging praktisch te kunnen verwezenlijken, is het voor de gebruikers van de geregistreerde kassa noodzakelijk om zo snel mogelijk de kassaprogrammatie aan te passen. Indien je niet zeker bent hoe je de btw-code van een artikel wijzigt neem je best contact op met de leverancier van de GKS.

De tariefverlaging eindigt voorlopig op 31/12/2020. Vergeet dan ook zeker niet om de nodige wijzigingen tijdig door te voeren om vanaf 01/01/2021 terug de normale tarieven te hanteren!


Terug naar overzicht